Är julgåvor avdragsgilla?

Är julgåvor avdragsgilla?

nov 10

Inte sällan ger företag bort gåvor till sina anställde i samband med sommarledigheten och/eller vid jul. Det finns dock några riktlinjer som kan vara bra att veta om när man ger bort gåvor.

Julgåva

2009 bestämde Skatteverket att julgåvor till anställda är skattefria om de är av mindre värde, värdet får inte överstiga 450 kronor inklusive moms. Överstiger gåvan detta blir hela värdet skattepliktigt. Tidigare var detta värde 400 kronor, man brukar räkna på 1 procent av ett prisbasbelopp (2009: 42 800 kronor). Ett exempel på en julgåva kan vara ett presentkort på 450 kronor, för att utnyttja avdragsreglerna maximalt. Det är givetvis svårt att få alla anställda nöjda med en julgåva, därför kan ett presentkort göra de allra flesta nöjda. Det finns presentkort där mottagaren själv kan välja bland en uppsjö av butiker.

Jubileumsgåva

Det finns även något som kallas jubileumsgåva, denna gåva får vara av lite högre värde, upp till 1350 kronor inklusive moms.

Gåva till kunder

Till kunder får man ge ”reklamgåvor” på ett värde upp till 180 kronor, dessa är då avdragsgilla. De får vara enklare presentartiklar eller ha en direkt anknytning till företagets verksamhet.